Ik ben in 2004 begonnen met mijn werk als Tolk Nederlandse Gebarentaal. Vanaf dat moment ontmoette ik in mijn werk veel verschillende mensen in uiteenlopende situaties, ik leerde snel te schakelen en gedrag en communicatie te scheiden en interpreteren.

Als tolk was ik gericht op het vertalen van de ene taal naar de andere. Daarbij was het niet de bedoeling dat ik mij met de inhoud bemoei. Eigenlijk was ik, al tolkend, een observator. Ik zag hoe mensen zich gedragen en hoe dit van invloed is op hun communicatie. Daaruit heeft mijn passie voor mensen en communicatie zich ontwikkeld.

Onbewuste effecten

Het is mij in mijn werk opgevallen, dat mensen zich vaak niet bewust zijn van wat ze (non-verbaal) communiceren. Terwijl dit essentieel is om je doelen te bereiken. Als je je daar wel bewust van bent, kun je gemakkelijker en sneller bereiken wat je wilt. Om effectiever te kunnen communiceren, is het belangrijk dat je weet wie je bent, wat je voelt en wilt en waarom. Hoewel de ratio in mijn opvoeding overheerste, heb ik door mijn levenservaring ook mijn intuïtieve vermogens leren ontwikkelen. Ik heb bovendien zelf ervaren hoe je gedachten je gedrag en communicatie kunnen beïnvloeden. En ook hoe je in je kracht komt door ze op één lijn te brengen.

Unieke combinatie

Vanuit deze fascinatie voor de invloed van gedrag op communicatie ben ik naast mijn werk als tolk Gebarentaal gestart met het coachen van mensen, een unieke combinatie waarin mijn talent om mensen werkelijk te verstaan alleen maar wordt versterkt. Om me te professionaliseren, heb ik een Post-HBO opleiding tot lifecoach bij het Atma Instituut in Amersfoort afgerond. Ik streef ernaar om mijn coaching voor iedereen toegankelijk te maken. Waar ben je goed in? Wat zou je graag willen dat je nu (nog) niet doet of hebt? Wat houdt je daarin tegen? En hoe bereik je dat wat je echt wilt? Door de juiste vragen te stellen, help ik je meer helderheid te krijgen, zodat je zelf die stap kunt zetten die je nodig hebt om volledig tot je recht te komen. Inmiddels ben ik (in 2019) gestopt met tolken.

Mijn inspiratiebronnen

In mijn persoonlijk leven haal ik veel inspiratie uit de combinatie van het beoefenen van metta (liefdevolle vriendelijkheid voor alle levende wezens, onszelf inbegrepen) en mindfulness (verzachten met wat er is, ongeacht of het prettig, onprettig of neutraal voelt). Deze combinatie voedt mijn basishouding, ook in de coaching die ik geef: niets is gek of raar. Wat er is, is er en mag er zijn.

En verder…

In mijn 15 jaar als beëdigd tolk Gebarentaal (2004-2019) heb ik veel gewerkt binnen justitie, politie, jeugdzorg, psychiatrie (inclusief BOPZ) en andere hulpverleningssettings. Vaak multi-complex, in settings met een aangepast communicatiebehoefte. In mijn tolkwerk stonden neutraliteit, vertrouwelijkheid, integriteit en snel schakelen en aanpassen aan wat in de situatie nodig is centraal.

Net als in mijn werk als coach en intervisor en als (vrijwillig) buurtbemiddelaar. Sinds 2016 ben ik door het Register Tolken Gebarentaal en schrijftolken geaccrediteerd als coach en intervisor. Dat betekent dat tolken Gebarentaal en schrijftolken nascholingspunten ontvangen voor beroepsgerelateerde coaching en intervisie.

Daarnaast werk ik sinds 2016 als vrijwillig buurtbemiddelaar. Ik bemiddel tussen buren die een conflict hebben en ze stimuleer samen een zelfbedachte oplossing te vinden om prettiger naast elkaar te wonen.